Много родители се притесняват, че твърде ранното затрупване на децата с учене за изпити и пробни тестове би било стресиращо и твърде натоварващо. Всъщност истината днес е доста по-различна. В динамичния свят, в който отглеждаме децата си, са налице редица причини, според които изпитите за деца не просто са полезни, а са и необходима предпоставка за една успешна лична, академична и професионална бъдеща реализация.

В следващите редове ще обърнем по-конкретно внимание върху това защо е полезно да запознаем децата си с изпитите на Университета Кеймбридж - Cambridge English: Young Learners още от първи клас?

1. Изпитите Cambridge Englsih: Young Learners мотивират децата да учат и преговарят редовно през цялата учебна година

Изследванията показват, че 75 % от учениците по цял свят редовно отлагат ученето за даден изпит, а 50 % от тях дори го правят до степен на възникване на сериозен и често непоправим проблем, свързан с академичното им представяне. Авторът на едно от най-детайлните проучвания по темата за отлагането на учене - Пиер Стиил твърди, че колкото по-далеч в бъдещето е едно събитие, толкова по-малко ефект има то върху решенията на хората. Фактът, че учениците редовно започват да учат едва около месец преди съответния изпит, дори и да имат преди това цяла година на разположение, потвърждава тези думи.

Ако учениците имат редовни пробни изпити или подготвителни таквиа от ранна възраст, те ще имат възможността да се фокусират върху учебния материал много по-рано и да полагат усилия през цялата учебна година. Именно такива изпити са и детските изпити по английски език - Cambridge English: Young Learners. Те са разделени на три нива, според възрастта на детето, като първият от тях - Cambridge English: Starters (YLE Starters) е предназначен за деца още на 7-8 годишна възраст. Този изпит предоставя на Вашето дете чудесен старт за полагането на основите на навици, свързани с учене, преговаряне, мотивация, следене на прогреса и резултатите, които са следствие на този напредък.

2. Изпитите Cambridge Englsih: Young Learners помагат на децата да придобият необходимата увереност за владеене на английски, запознавайки ги от малки със стандартния изпитен формат на изпитите на Кеймбридж

Явяването на всеки един изпит по английски език е ефективен начин да подобрите знанията си и умението да общувате с лекота на чужд език. Езиковедите посочват, че учениците, които се явяват на пробни тестове се справят много по-добре от тези, които се запознават с изпитния формат в деня на изпита. Подобни упражнения помагат на децата да полагат повече усилия, да променят някои стратегии за преговаряне и учене, както и да развиват необходимите умения за справяне със стрес.

Изпитите Cambridge English: Young Learners тестват и четирите стандартни области на владеене на език - четене, слушане, писане и комуникация. Това са същите компоненти, които съставят и изпитите по английски език за по-напреднали ученици - Cambridge English: First и Cambridge English: Advanced - изпити, които е твърде вероятно да са необходими на Вашето дете за прием в желания университет или при кандидатстване на работа в бъдеще.

3. Изпитите Cambridge Englsih: Young Learners помагат на децата да свикнат от рано с реални изпитни условия и да придобият положително отношение към всички изпити

Стресът може да бъде причина за редица неприятни състояния в поведението на едно дете - нервно напрежение, притеснение, раздразнение, грешки, причинени от разсеяност или невнимание, страх от провал, страх от изпити. Когато обаче децата ни разполагат с достатъчно време за упражнение в реална среда, те със сигурност увеличават шансовете си за по-добро справяне с учебния материал. Ако наистина важните изпити, например за прием в университет са първите изпити, на които детето Ви се явява, то със сигурност би трябвало да разчита повече на късмет, отколкото на стабилна подготовка.

Причината е,че няма как да сте подготвени за реакциите на детето ви в изпитна ситуация, тъй като това ще бъде първият изпит, с който то ще трябва да се справи. Липсата на опит би могъл да бъде решаващ за евентуален неуспех. Именно поради тази причина подобни изпити като Cambridge English: Young Learners са правилно решение за начало на изпитните преживявания на учениците.

4. Изпитите Cambridge Englsih: Young Learners помагат на децата и родителите им да следят напредъка по езика без допълнителния стрес от получаването на ниска оценка, просто защото при тях оценки няма

Страхът от провал или настискът и конкретните очаквания от страна на родителите би могъл да е водещ при много деца, особено в ранна възраст. Именно затова и изпитите Cambridge English: Young Learners са чудесен начин да мотивирате децата да заобичат английския език, тъй като дори и оценяването на тези изпити става под формата на игра - всяко дете, в рамките на около месец след явяването си, получава сертификат, но не с оценки, а със значки с емблемата на Кеймбридж.

Максималният брой значки за всяка част от изпита е пет, а крайните резултати не се определят като издържали или неиздържали. Тези сертификати са страхотен начин да се награди едно дете за положените усилия от негова страна, да му се вдъхне увереност и да се отбележи подобаващо и значимо неговия успех с международно признат сертификат. Ако децата получат общо над 10 значки на първия от детските изпити Cambridge English: Starters (YLE Starters), те вече са готови да започнат подготовката си и за втория изпит на Кеймбридж - Cambridge English: Movers (YLE Мovers).

5. Изпитите Cambridge Englsih: Young Learners помагат на децата да надграждат не само езиковата си култура, но и да разширяват културния си хоризонт от ранна възраст

Всеки един изпит, както и самата учебна система (Our World на издателство National Geographic) и подготвителните материали за изпита, съдържат разнообразни текстове, чието богато културно съдържание е не само полезно за лексикалния и граматичен запас на детето, но е представен и по изключително забавен и интересен начин - подробност, която е от съществено значение за трайното възприемане на нова информация от по-малките.

Освен това детските изпити на Кеймбридж запознават децата от малки и с някои от основните разновидности и акценти на английския - британски, американски, австралийски и др. Всичко това спомага за това първият досег езика на Шекспир да не се превръща в досадно зубрене на скучна материя, а да бъде весело и любопитно преживяване за децата, откриващо пред тях безкраен свят от знания, възможности и приключения.

Останате с нас и нашия блог, за да научавате още още света на чуждите езици и най-актуалното, което предлагаме за нашите малки курсисти в град Бургас. Ние сме WORDS Kids - детската образователна услуга за чуждоезиково обучение на деца и ученици, създадена с любов към децата на Бургас и страстта към чуждите езици. 

Не пропускайте и курсовете ни за вързрастни, които предлагаме в Езиков център WORDS, както и другия ни чуждоезиков блог, пълен с тонове интересни и полезни статии за езиково обучение. :-)