Запознаването на децата с чужд език от ранна възраст ни предоставя безценната възможност да открием пред тях безброй нови светове и култури - факт, който отива далеч отвъд чисто лингвистичното владеене на един чужд език.

Ученето на втори език подобрява езиковата им култура на майчиния им такъв, повишава шансовете им за академично представяне, приемането им в по-престижни университети и несъмнено осигурява по-добри шансове за бъдеща професионална реализация.

В тази статия ви предлагаме няколко съвета, с които лесно да запалите страстта в детето ви за учене на нов език и това начинание да се превърне от досадно задължение в приятно и чакано приключение.

* Инсталирайте мобилни приложения за учене на чужди езици на съответните технологични устройства на вашите деца

Нашите деца се адаптират изключително бързо към динамичния свят, в който живеем и трудно бихме им грабнали вниманието, ако се придържаме единствено към традиционните методи за учене на нов език. Вече има хиляди безплатни мобилни приложения, разработени да направят ученето на чужди езици забавно, бързо и достъпно директно от вашия таблет, телефон или компютър.

След като са написали основните си домашни за училище, децата могат да използват мобилните приложения за научаване на нова песен, преговаряне на позната лексика под формата на забавна игра и състезание с приятел, или просто да потърсят интересна информация в мрежата за любимата им тема.

* Гледайте различни филми, клипове, песни и програми на съoтветния чужд език заедно с децата си

Редовно отделяйте време за гледане на филми и предавания на съответния чужд език у дома. Така, децата ще имат възможността за близък досег с езика, без задължително вие самите да го говорите. Разбира се, не забравяйте да се опитвате да гледате без субтитри и да съобразявате темата с интересите, възрастта и езиковите умения на детето.

* Заведете децата на място, на което могат да опитат националната кухня на страната, чийто език изучават

Независимо дали обичате американски бургери или пък предпочитате италианска пица, посещението на американски и италиански ресторант, несъмненено ще добави нов нюанс в изучаването на съответния чужд език и ще го направи значително по-близък и реален до детето.

Освен че вероятно ще похапнат вкусно, децата ще се сблъскат с нови думи в менюто, ще задават въпроси, а е твърде вероятно на някои места по света и да имат възможността да общуват с носители на самия език, което ще направи срещата с него още по-вълнуваща и незабравима за тях.

* Купувайте на децата подаръци, свързани с езика, който те изучават

За рождения им ден или за Коледа, не се колебайте да купите на децата си нещо, което ще им е полезно за развиване на лингвистичните им умения на по-късен етап, като например любимата им книга на чужд език, любимата играчка, но с инструкции на езика, който те изучават или последната технологична джаджа, която са си пожелали, но в която сте инсталирали интересни мобилни приложения за упражнение на чуждия език под формата на игра, която те харесват.

* Самите Вие се запишете на езиков курс и преговаряйте с децата си

Курсовете за възрастни обикновено са по-кратки и по-интензивни от курсовете за деца. Използвайте това предимство и смело се впуснете в подобно начинание. Освен, че ще сплотите връзката родител-дете, докато преговаряте заедно новите думи, ще предоставите и забавната възможност на детето да ви изпитва, а по този начин ще го мотивирате и по-лесно да учи, просто защото ще ви вижда, че и вие самите го правите.

Задължително надникнете към езиковите ни курсове за възрастни в Бургас, които предлагаме в Езиков център WORDS!

* Пътувайте редовно

Пътуването до нови места, реалният сблъсък с чуждия език, който изучават децата в училище, е безценно предимство. Освен отварянето на нови културни хоризонти пред малчуганите, всяко едно пътуване със сигурност ще запали любопитството им, ще им покаже практическата необходимост от владеенето на дадения език и ще погъделичка самочувствието им, свързано със самостоятелно справяне в непозната среда.

А вие имате ли с какво да допълните тази статия и кои са начините да вдъхновите детето си и да го подтикнете към чуждите езици? Пишете ни! Приемаме и всички предложия за статии и теми, които са ви интересни. Оснавната ни цел е да ви запознаваме с най-интересното, привлекаелно и мотивиращо от света на децата и чуждите езици.

Благодарим Ви, че попаднахте и отделихте внимание на тази статия в нашия блог за детско езиково обучение! Ако материалът ви е харесал, не пропускайте да го споделите и с приятели.

Очаквайте още много и полезно съдържание, относно езикови курсове, обучение и чуждоезикова грамотност при децата. Всекидневно работим за редовното споделяне на такава, чрез блога на Езиков център WORDS и WORDS Kids.

Не пропускайте да ни намерите и в социалните мрежи FacebookTwitterInstagram и Google+, където имаме хиляди последователи и споделяме ежедновено полезно и интересно съдържание.

До нови срещи!