В опитите си да бъдем максимално полезни на децата и техните родители, които редовно стоят пред избора "На какъв език да запиша детето си?" / "Съучениците ми изучават допълнителен език. На какво да се запиша и аз?", направихме малка класация с 5 от най-полезните за изучаване от деца чужди езици. В Езиков център WORDS, предлагаме всички от тях!

Извън английския език, който е задължителен, ето и кои са езиците, които наистина биха били полезни както за лингвистичното израстване на нашите деца, така и за бъдещето им като личности. Започваме...

* Испански език

Фактите, че испанският език е вторият най-популярен език в света по брой носители /майчин език е на около 437милиона души по света/ и един от шестте официални езика на Обединените нации и на редица други международни институции, допринася това да бъде сред най-популярните избори на родителите за първи чужд език, с който да запознаят своите деца.

Испанският се слави и с това, че е един от най-лесните и достъпни чужди езици за учене. Той е фонетичен език, което означава, че думите се произнасят по начина, по който се пишат, а голяма част от лексиката му е близка до тази на английския, което прави избора на родителите още по-лесен.

Според скорошни лингвистични проучвания, испанският език е най-добрата езикова основа за учене на други чужди езици, а близостта му с някои от останалите романски езици, като френски, италиански, португалски го прави идеалният език, чрез който детето да заобича необятния нов свят на чуждите езици.

* Френски език

Като официален език на 29 страни, четвъртият най-разпространен майчин език в Европейския съюз и един от най-популярните световни езици, френският език, наред с испанския, е един от най-разпространените чужди езици за преподаване на деца. Специалностите в световните университети, които се изучават изцяло на този език, нарастват с всяка изминала година с около 12 %. Френският е чудесен избор за всички, които искат да учат език с цел бизнес, политика, образоване или просто пътуване.

През 2012-та година Световната туристическа организация на Обединените нации класира френският на първо място в Международния туристически списък, следван от китайския, испанския и италиански език.

Да не забравяме и факта, че френският е езикът на модата, театъра, културата, визуалните изкуства, спорта, литературата, музиката - все неща, с които лесно всеки родител би могъл да привлече вниманието на своето дете към този език, в зависимост от личните му предпочитания и избор.

* Китайски език

Ученето на китайски език безспорно отваря вратите към една от най-древните световни цивилизации, която същевременно с това, е и най-бързо растящата икономика в света. Значението и разпространението на китайския език се покачват с всяка изминала година. Освен огромното население на страната, другите причини за това, са увеличаващата се политическа сила и световно надмощие на Китай.

Това, което улеснява възприемането на китайския език от учениците, е фактът, че знаците, които се изписват, приличат на картинки, което е изключително забавно и примамливо за малките деца, които в началото на досега си с чужд език, обикновено учат все още само визуално.

Предизвикателството, свързано с ученето на по-малко популярен език сред връстниците, със сигурност би отвело вашето дете до непознати до този момент страни в неговото личностно развитие. Качества като дисциплина, отговорност и постоянство, които вървят ръка за ръка с покоряването на подобен език, са безценни предимства, които детето ви би могло да възприеме неусетно, докато проговаря и първите си думи на китайски.

* Италиански език

В много училища по света, италианският вече изпреварва френския по популярност сред учениците. През последните пет години, се наблюдава рязко покачване в запитванията за курсове по италиански език и значително увеличение на броя на ученици, които избират да учат този език като допълнителен в училище. За много родители, предоставянето на досег с езика на световното изкуство и културно наследство, играе съществена роля при избора им на чужд език. Освен това, има и образователно предимство за учене на италиански език.

Това е най-близкият романски език до латинския, а тъй като 60% от английския език е базиран на латински, италианският би могъл да се окаже огромно предимство за успешното покриване на всички изпити на английски език, които очакват децата ви в бъдеще.

И макар този език да не се счита за глобална супер сила в езиково отношение, нека не пропускаме факта, че Италия притежава осмата най-голяма икономика в света и много от световните кoмпании разполагат с офиси там, така че владеенето на италиански със сигурност би бил полезен на вашите деца в бъдеще.

* Немски език

Германия се слави с четвъртата най-силна икономика в света и е държавата номер едно по внос на стоки в света. Тъй като английският език е част от семейството на германските езици, някои думи и техния произход са много сходни, което прави немският език сравнително лесен за учене от деца с дори бегли познания в английски. Стотици милиони души по света говорят немски език, като броят им само в САЩ надхвърля 5 милиона.

В страни като Австрия 89% от местното население говори немски, а в Швейцария процентът е над 70%. В Европа, разбираемо, родителите избират да насочат децата си към немския език, заради силните икономически позиции на страната.

Освен това, Германия постоянно е на челни места в класацията за най-посещавани страни в света, известна е с престижните си университети, много от които - напълно безплатни за ученици от други страни.

Ако пък имате щастието децата ви да притежават музикални таланти, особено в сферата на класическата музика, то със сигурност това е езикът, който ще засили страстта им към това изкуство - известен факт е, че едни от най-известните композитори и музиканти, сред които Бах, Моцарт и Бетовен са с немски произход.

 

Благодарим Ви, че попаднахте и отделихте внимание на тази статия в нашия блог за детско езиково обучение! Ако материалът ви е харесал, не пропускайте да го споделите и с приятели.

Очаквайте още много и полезно съдържание, относно езикови курсове, обучение и чуждоезикова грамотност при децата. Всекидневно работим за редовното споделяне на такава, чрез блога на Езиков център WORDS и WORDS Kids.

Не пропускайте да ни намерите и в социалните мрежи FacebookTwitterInstagram и Google+, където имаме хиляди последователи и споделяме ежедновено полезно и интересно съдържание.

До нови срещи!